woensdag 30 mei 2012

Zalmroze


Spuuglelijk, ouderwets en ab-so-luut niet kunnen? Of intrigerend, interessant en best wel verrassend? 
Er zijn van die kleuren die twee gezichten hebben. 
Wat dacht u bijvoorbeeld van Zonder twijfel fouter dan fout, indien toegepast op badkamermuren (zeker in hooglans) of kussens in wilde zijde. 
(daar tonen we maar beter geen voorbeelden van)

Maar kijk toch eens wat een juiste stijl- en kleurenmix kan doen: 


hier gezienhier gevonden


hier gezien


hier gezien


hier ontdekt


Zo valt dat toch nog reuze mee niet? 

vrijdag 25 mei 2012

Hip en handmade: Dip & dye

Ik weet niet of het u ook al is opgevallen, maar ook in creatief blogland, hoe uniek en persoonlijk iedereen ook is of wil zijn,  heersen trends. We hadden bijvoorbeeld al de vogeltjes- en snorrentrend, de neon pink(oftewel fluo roze)trend, de facettentrend en natuurlijk de doe-iets-leuks-met-oude-kinderboekenprententrend.

Persoonlijk hebben wij daar helemaal geen problemen mee. Het bewijst dat we allemaal veel inspiratie vinden bij elkaar, en of een idee nu klakkeloos wordt nage-aapt of alleen maar aanzet om zelf iets nieuws te verzinnen, het levert uiteindelijk altijd eerlijke zelfgemaakte spullen op, geen massaproducten. 
Hip, maar handmade, daar gaan we voor. 

Hoera dus voor de trends. En vanaf nu wordt bij Villa Appelzee dan ook af en toe een aparte post gewijd aan een nieuwe creatieve hype, gespot in blogland. Deze keer: 

Hip en handmade: 'Dip & dye', 
een techniek niet alleen toepasbaar voor (hipp(i)e)kledij, maar nu dus ook voor meubels, woon- en huishoudaccessoires. 
'Dip & dye' komt er ruwweg op neer dat u een pot verf opent, een deel van het te verven object er in dompelt en klaar. De meer gesofisticeerde versie maakt ook gebruik van afplaktape, borstels en/of spuitverf, maar het effect is hetzelfde. 
Wij zijn alvast fan: het is een leuke manier om eenvoudige of saaie gebruiksvoorwerpen snel iets extra's te gegeven. 

Enkele voorbeelden, met links naar nog meer foto's en tutorials

manden bij Martha Stewarthouten lepels bij House of Earnest


 eetstokjes bij Poppytalk


bloempotjes bij Designsponge


gordijnen bij Litenbjoern

vazen bij Livet Hemma (de Zweedse Ikeablog)


krukjes bij Design for Mankind


En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Maar eerst gaan we een pot verf opentrekken...

vrijdag 18 mei 2012

Recyclage tuinieren

Is er iemand met groene vingers die mij dit kan verklaren: waarom groeien de tomaten in de gekochte plantpotjes beter dan die in de geheel op verantwoorde wijze gerecycleerde wcpapierrolpotjesZe zijn op hetzelfde moment gezaaid en verspeend, kregen dezelfde zon en hetzelfde water...
So far dus voor het recyclage tuinieren? 

Aan de andere kant vergemakkelijkt het wel het elimineren van het tomatenaanbod. Van de 31 plantjes in het begin zijn er nu nog 11 over. 3 zijn gesneuveld toen er eens een kind in viel, 5 zagen er zowiezo te triest uit en de laatste 12 hadden dus de pech dat ze in wcrol geplant werden en niet in zo'n schoon potteke uit de winkel. Weekhartig als we zijn mogen ze binnen nog een beetje hun best doen, maar ze gaan alvast niet mee door naar de volgende ronde: het wennen aan de buitentemperaturen in een - ook op recyclage-principes gestoelde - mini-koude bak.Waar het nog steeds aanzienlijk te druk is. Ik moet dus dringend op zoek naar wat tomaatadoptiefouders.

***

Recycle gardening has it's downsides... 
all the tomatoes I planted in the recycled toilet rolls, turned out to stay tiny and pale. The ones in the pots from the shop grew strong and healthy... Why oh why? 

zaterdag 12 mei 2012

3 by Fryd

Net wat we hier nodig hadden, de nieuwe by Fryd is uit.
Geniet ervan!


woensdag 2 mei 2012

Verf je vaasje


En we blijven nog even bij de vazen...


Het begon eigenlijk met dit


een mosterdpot die, eenmaal leeggegeten en uitgewassen, plots te mooi bleek om in de glasbak gekieperd te worden. 

Na een bezoek aan de kringwinkel kreeg de mosterdpot al snel gezelschap van nog meer interessant glaswerk


dat na een verfbad veranderde in dit 


en ditZeg nu zelf...

Wedden dat u volgende keer beter kijkt als u tussen de rayons van de supermarkt of kringwinkel loopt?! 

***

De gele vaas en blauwe (mosterdpot) kleurde ik door er een bodempje verf in te gieten en die daarna al draaiende (zodat al het glas bedekt werd) er weer uit te laten lopen. Goed laten uitlekken én lang genoeg laten drogen voor u de randjes afveegt helpt voor een mooi resultaat.
De witte kom kreeg een laagje witte spuitlak langs de buitenkant, waardoor ze een mooie matte tint kreeg. Geef liever drie dunne laagjes dan één dikke, anders kan de verf gaan barsten.

Belangrijk: Ik gebruikte voor alles verf op waterbasis omdat ik niets anders in huis heb. Als u de vazen ook echt als vaas wilt gebruiken moet u volgens de kenners verf op oliebasis gebruiken.