woensdag 30 november 2016

Villa Appelzee Kerst - Adventkalender DIY - Advent calendar

Exact drie jaar geleden verscheen mijn eerste DIYboek 'Villa Appelzee Kerst'. Wat een feest was dat! Onlangs hoorde ik van de uitgever dat het niet meer in de winkel te krijgen is, hoog tijd dus om wat 'gouwe ouwe' ideeën uit het boek hier te laten zien.

En we beginnen bij het begin, want aftellen naar kerst? Dat doe je natuurlijk met een zelfgemaakte, gepersonaliseerde adventkalender. Duik in je bak leeggoed en ga aan de slag! 

www.appelzee.com

Verzamel 24 lege jampotjes of kleine glazen bokalen in verschillende maten en vormen. Stem de verschillende deksels van de potjes op elkaar af door ze met een papier in een bijpassende kleur of motief te beplakken (**). Vul de potjes met kleine verrassingen (een speelgoedje, snoepjes, een lief briefje, een echt cadeautje…) en schroef de deksels er op.
Maak cijfers van 1 tot 24 en bevestig die aan de potjes. Je kan kiezen voor één soort cijfer, of een mix maken van verschillende soorten, bijvoorbeeld:
-   - Knip cirkels uit witte etiketten en schrijf hier met een rode stift de cijfers op. Gebruik eventueel een lettersjabloon.
-   - Schrijf met een potlood grote sierlijke cijfers op stevig rood papier en knip zorgvuldig uit. Bind ze met een stukje touw rond de potjes.
-   - Maak labels van wit of geruit papier, perforeer er een gaatje in en versier ze met gekleurde verstevigingsringetjes. Stempel de cijfers er op en bind ze rond de potjes.

(**)Een deksel restylen is trouwens zo gebeurd: leg het deksel op het papier dat je wilt gebruiken (bv. mooi inpakpapier) en teken de omtrek af met potlood. Knip de cirkel uit, maar met een extra boord van +/- 1,5 cm (beetje afhankelijk van de hoogte van je deksel). Smeer een dunne laag knutsellijm op de bovenkant van het deksel en kleef de cirkel er op. Knip de uitstekende boord om de 5 mm in. Smeer nu ook de rand van het deksel in met lijm (langs buiten én langs binnen) en plooi de flapjes papier er één voor één rond. Duw zachtjes aan en laat drogen.

Voilà, de kop is er af. En er komt nog! Blijven volgen/liken/pinnen dus! 

Want to make a quick and easy advent calendar? Just grab some (well, 24 to be precise) empty jars out of your recycle bin, cover the lids with matching papers and fill the jars with little presents like toys, candy or sweet notes. Different numbers (stickers with handlettering, cut from red paper or stamped on labels) give your calendar an extra twist. 

maandag 28 november 2016

Ikeahacks

For English, please scroll down

Nog op zoek naar inspiratie voor de Sint of kerst? Dan vind je hier misschien wat je zoekt...
Een van de leukste opdrachten die ik dit jaar voor Libelle België deed, was het bedenken en uitvoeren van Ikeahacks voor kinderen. Ik mocht een paar typische Ikea-ontwerpen uitkiezen en er een leuke 'kinder'draai aan geven. Hoe tof is dat?! Een paar weken geleden stond het resultaat in Libelle, voor iedereen die dat gemist zou hebben deel ik het nu op Villa Appelzee.

Onder het motto 'weinig werk, veel effect' kregen vier standaard serieproducten een frisse make-over.

**Alle foto's zijn gemaakt door Karel Daems**

* Kinderstoel Antilop kreeg houten bezemstelen als poten en een hip accent met lederen veters.

www.appelzee.com

Zelf doen? 
- Zaag vier houten bezemstelen af op 73 cm. 
- Plak de bovenkant (waar het gaatje zit) af en schilder dit deel wit. 
- Boor de poten voor en zet ze met schroeven vast aan het zitkuipje.
- Rijg houten kralen aan twee dikke lederen veters en bevestig deze met een stevige knoop door de gaatjes van de bezemstelen.

www.appelzee.com

* Tafellamp Fado veranderde in lieve snoetjes met knutselfoam en zelfklevende folie.

www.appelzee.com
Zelf doen? 
Konijntje:
- Knip twee konijnenoren uit witte dikke knutselfoam en plak ze met warme lijm op de lamp. 
- Teken ogen en neusje met een permanent marker met fijne punt.
Panda:
- Knip je twee ronde oortjes uit zwarte knutselfoam en plak ze met warme lijm op de lamp. 
- Knip ogen en neus uit zelfklevende flockfolie, plak op de lamp en teken de snuit verder met de fijne permanent marker. 

www.appelzee.com

* Trapje Bekvam werd een origineel speelkeukentje, met schoolbordverf en een metalen mandje.

www.appelzee.com
Zelf doen? 
- Verf het bovenblad en de trede van het trapje met zwarte schoolbordverf. 
- Schroef deurknopjes aan de voorkant en haakjes aan de zijkant van het trapje. 
- Knip een metalen draadmandje (Observator, ook van Ikea) met een tang door op 8 cm van de achterkant. Schuif dit deel in het grote deel en maak vast met een paar kabelbinders. 
- Bevestig het draadmandje met schroeven (of kabelbinders als je snel wilt zijn) onder het bovenblad.
- Teken de kookplaten met krijt op het bovenblad. 

www.appelzee.com

* Krukje Bolmen en opstapje Forsiktig werden multi-inzetbare funny faces, met restjes kleeffolie.

www.appelzee.com
www.appelzee.com

Zelf doen? 
- Knip leuke details (haar, snor, tanden, wenkbrauw, mondje) uit restjes zelfklevende folie en plak ze op de zijkant van de krukjes. Easy!


One of the best jobs I did this years was creating these four Ikeahacks for children. A couple of weeks ago they were featured in the Belgian magazine Libelle, now I'm pleased to share them here with you. 
***All the pictures were taken by Karel Daems***
I selected four typical Ikea items almost EVERYBODY has in the house and changed them into new and funky designs. 
* Highchair Antilop gets a modern twist with wooden broomsticks (cut to 73 cm and partly painted) and some leather strings with wooden beads for that little extra . 
* Tablelamp Fado turned out to be sweet animals, with ears cut from craft foam (rabbit and panda), eyes and nose cut fom from self adhesive flock foil (panda) and details made with black permanent marker (panda and rabbit).
* Step Stool Bekvam became the perfect play kitchen, with blackboard paint, some wooden handles and hooks and a metal clip-on basket as oven. 
* Step stools Bolmen and Forsiktig got alive with funny faces, cut out of pieces self adhesive foil.
Easy to make with super results!